onsdag 7 maj 2008

"The Ruby Suns - Sea Lion"

Jag hörde en låt med "The Ruby Suns" för ett par månader sedan som fick vara med på min samling "Låtar 3". Den var ju helt fantastisk så nog såg man fram emot albumet. Lite förvånande kändes då andraspåret med en "Hawaii-och Hula-hulakänsla". Vad säger man om det..? Jag gillar i allafall det bättre än när det vill bli för psykadeliskt som i "It's Mwangi In Front Of Me", som man f.ö kan undra om det gjort bara för att låten efter, "Remember" ska kännas sådär extra bra. "Kenya dig it" är iallafall i särklass fortfarande den bästa låten på albumet. Kolla bara in liveklippet nedan.

Så här skrivs det på "Debasers" hemsida, och jag håller delvis med:

"The Ruby Suns ledare, Ryan McPhun, har tagit med sig Kalifornien solskenspop till sitt nya hemland Nya Zeeland. Här handlar det om pop som andas Beach Boys och det tidiga 60-talet med underfundiga texter. The Ruby Suns har turnerat med både The Shins och Animal Collective och släppte nyligen sin debutskiva här i Europa, en skiva som inte gör någon besviken!"


"Scarlett Johansson - Anywhere I Lay My Head"


Då är det dax för ytterligare en skådis att ställa sig framför en mikrofon. Och inte vilken som helst...
Hon gör låtar av "TomWaits" och har visst jobbat ihop med "David Bowie" som även körar på ett par låtar. Vad ska man tycka då? Jaa..Jag hörde singeln "Falling Down" på P3 för nån dag sen, och tyckte först det lät som en "Ozzy Osbourne" utan knark men väl på helium, och insåg snart att det verka bero på att ljudteknikerna skruvat upp autotune:en på max, antagligen för att det kan vara knepigt att hitta och hålla rätt ton. Man hör det alldeles i slutet av låten, där sången upprepande ligger i bakrunden helt klart utan funktionen inkopplad. Synd, för jag har inget emot hennes röst alls annars egentligen. Men nu var det ju inte vem som helst, så det är ju omöjligt att såga på något sätt vare sig man skulle vilja eller ej.

Hittade först den här, som jag trodde skulle vara videon till "Falling down", men insåg snart ett det nog inte var så....

Men här är den:

"Electric President - Sleep Well"


Av en tillfällighet såg jag att det var nytt från "Radical Face"- killen med ett av sina projekt, denna gång "Electric President". Man känner igen sig från det förra albumet, med den spröda rösten och en ljudbild som nästan fyller tomrummet från de gamla favoriterna "Grandaddy". Jag vill påstå att detta är en skiva som kommer växa fram stort. Öppningsspåret "Monster" är snyggt snyggt snyggt!

"Death Cab For Cutie - Narrow Stairs"

Ben Gibbard med följe släpper nytt och inga större surpriser här. Välproducerat och snyggt. Nu har jag inte ännu lyssnat in mig, men den låt som sticker ut är ju helt klart " I Will Possess Your Heart", 8:36 min lång, med ett ihärdigt basriff och snygga trummor m.m. Man sugs in i låten...!

"Ladytron - Velicofero"


Nytt från dessa brittiska electronica-lirarna, verkar lovande med ett fortsatt suggestivt och mörkt landskap som ju gjorde förra albumet "Whitching Hour" till ett av 2005 års bästa skivor. Lite överraskande att två låtar framförs på Bulgariska, "Black Cat" och den inte helt fantastiska "Kletva" ( Efter lite googlande på detta som först lät som ryska i mina öron) . Det finns tydligen en koppling till Bulgarien i bandet, där ser man.


"Ghosts" sätter sig direkt på hjärnhinnan (om det nu fanns nån sån), liksom "Burning Up" och "They Have You A Heart They Gave Y".