måndag 7 januari 2008

Yeasayer



Bandet är baserat i Brooklyn, NY, Man hör knapperligen vad de sjunger. Men skit samma, det är ju inte det, det är nått alldeles speciellt över det som jag gillar. Luger skriver:

"Under början av 00-talet återföddes ordet ”eklektisk” som alla musikkritikers favoritadjektiv. Ordet, som enligt Nationalencyklopedin beskriver något ”som försöker förena idéer från olika håll” användes vitt och brett. Ett tecken i tiden, eftersom det att vara nyskapande blev ett självändamål för många band. Band som hävdar att de är musikaliska visionärer och struntar i konventioner finns det gott om, men väldigt få som faktiskt kan göra meningsfull musik av sina idéer. I amerikanska Yeasayers fall är det eklektiska naturligt. Ärligt. Och alldeles obskyrt bra.På omskakande debuten ”ALL HOUR CYMBALS” blandar Yeasayer genrer och stilar hejvilt, den ena låten radikalt annorlunda än den föregående. Bandets trumfkort är att de lyckas koka ihop sin musik utan att det låter splittrat och fragmenterat, till skillnad från andra band som i sin iver att vara nydanande mest låter Kalle Anka. Den som försöker göra samtida musikaliska jämförelser är bara lat. Sagolika harmonier, spännande slagverk, virtuosa instrumentala bravader, detaljrikedom och genuin hunger är det mest generella vi kan säga om Yeasayers musik. Ena minuten är det folkrockande 60-pop, nästa är det dub med tydliga 80-vibbar och engelsk reggae, allt utfört med sanslös förnimmelse och medryckande fästbarhet samtidigt som det är tacksamt befriat från meningslöst trixande och instrumentmeckande. Fast nej, det räcker inte. Yeasayer går liksom inte att sammanfatta. ”ALL HOUR CYMBALS” tar dig med på en mytisk, magisk resa till en plats som är ängsligt främmande, men som visar sig varm och omedelbart fängslande. Se Yeasayer på scen och du sköljs ned av iver och känsla, du bestrålas av värme och rastlös närvaro, du dansar under tiden som du vaggas in i en nervpirrande dröm. Du väcks tillbaka till verkligheten med känslan av att ha upplevt något ingen människa varit med om förut.Hänger du med? Då åker vi. "

Ja de tar ju i så det räcker Lugerfolket, men bra, det är det. De kommer f.ö till Sverige och Pustervik den 27:e feb. USA-turnén görs tillsammans med MGMT, men det ser ju tyvärr inte ljust ut att de får/vill/kan/orkar/vågar hänga med till Europa. Satan.

Inga kommentarer: